Kiezen.

Kiezen
Bron
In je leven maak je ontzettend veel keuzes. Je begint ’s ochtends al wanneer je op staat. Snooze je je wekker en blijf je nog even liggen of sta je meteen op? Ga je je eerst klaarmaken voor de dag of kies je voor eerst een ontbijtje? Vandaag wil ik even centraal staan bij keuzes maken. Keuzes maken is een belangrijk onderwerp waar iedereen mee in aanraking komt. Ik vertel je hoe ik denk over keuzes maken.

Het klinkt misschien allemaal wat phylosofisch om over zoiets na te denken. Toch zit ik nu op de bank, net voor etenstijd rond te dwalen met mijn gedachten over keuzes. Soms weet je niet of je de goede keuze maakt, soms heb je spijt van een bepaalde keuze. Wanneer mensen spijt hebben van een bepaalde keuze, snap ik dat soms gewoon niet. Als je bij jezelf nagaat waarom je een bepaalde keuze hebt gemaakt, zit daar altijd wel een reden achter. Zelfs als je een impulsief besluit neemt, dan weet ik zeker dat daar nog een gedachte achter zit. ‘Don’t regret the things that made you smile’ is een mooie aansluitende quote. Spijt hebben van keuzes die je gelukkig, of soms minder gelukkig maakten, heeft geen nut. Het is al gebeurd en je kan het niet terug draaien. Je kunt juist leren van je gemaakte keuzes. Elke negatieve ervaring heeft een positief punt.

kiezen_02

Bron
Zelfs vind ik het moeilijk om keuzes te maken. Ik ben een ontzettende twijfelkont. Als leidraad leg ik de keuze altijd bij mijn moeder voor. Mijn moeder heeft me veel geleerd in het leven en over het algemeen kan ik me in haar keuzes vaak vinden. Natuurlijk besluit ik het uiteindelijk zelf, maar een andere visie op een bepaalde keuze is soms ook fijn. Zeker als ik me onzeker voel over een keuze die ik moet maken. Natuurlijk is iedereen onzeker over bepaalde keuzes, dat is normaal. Voor mij persoonlijk is het belangrijk dat de keuze wordt gemaakt met het gevoel vanuit het hart. Als het echt goed voelt, dan weet je wat je moet doen. Twijfel je zo ontzettend veel over iets? Misschien is het beter om het in dat geval te laten. Het kan natuurlijk ook een hele grote keus zijn, waardoor twijfel altijd van pas komt. Neem bijvoorbeeld uit huis gaan. Al van kleins af aan heb ik gezegd dat zodra ik ging studeren, ik op kamers zou gaan. Hoe dichter bij het kwam, des te meer kennis ik had, des te enger ik het vond. Ik heb daarom ook eerst nog een tijd gewacht. Dan kijk je stiekem toch rond naar kamers, maar geen van allen voldoet aan de eisen. En elke keer als ik dacht dat dat het was, was de kamer snel weg. Toch niet de goede keus achteraf. Uiteindelijk kwam er een aanbod dat ik nooit meer zou krijgen en heb ik ja gezegd. Wel na ontzettend veel nadenken, praten over de keuze en anderen mee laten denken. Toch was ik diegene die koos. Ik koos ervoor om op kamers te gaan wonen. Natuurlijk is het in het begin wennen, raar en eenzaam, maar het is ook heel erg leuk en na een tijdje kan ik volmondig zeggen dat ik geen spijt heb van mijn keus. Ik zie het als een eerste echte volwassen keus. Wat daar staat is immers allemaal van mij en ik regel de boel. Daar mag je dan ook best trots op zijn.

Wat ik mee wil geven, is samen te vatten in drie mooie woordjes: ‘follow your heart’. Natuurlijk is een keuze, groot of klein, iets waar je lang over kunt praten en nadenken, maar uiteindelijk moet je het met verstand én gevoel doen. Een mislukte keuze bestaat niet, er is altijd een oplossing en een positieve draai aan te vinden.

Hoe denken jullie erover?

Liefs
♥B


2 reacties op ‘Kiezen.

  1. Wat een ontzettend mooi en inspirerend stukje. Ik ben het er helemaal mee eens. En vaak zijn het de dingen die moeilijk lijken, juist de dingen die we moeten doen om uit de comfortzone te komen en om te groeien.

    Top!

    Like

Plaats een reactie